Зжерти радянської людини: готується похмурий білоруський нуар «1986»

82








0

Центр сучасної культури «Бягучы Чарапаха» замахнувся на повний метр, причому, з обтяженням — проект зайнятий екранізацією суворого роману Володимира Козлова «1986». Нам обіцяють екранну кров, насильство і вбивства — тобто все те, що шакали так люблять!

…1986 рік-це не тільки XXVII з’їзд КПРС і старт на «перебудову, демократію і гласність» (з обов «прискоренням»), але і Афганістан, Чорнобиль. І ще Геннадій Міхасевіч, «вітебський Чикатило». Поки окремо взятий радянський чоловік стояв у черзі за ковбасою по два рубля 30 копійок, в інших місцях поки ще великої країни цих громадян різали… практично в ковбасу.

Роман письменника Володимира Козлова написаний не про сумно знаменитого радянського маніяка, але, безперечно, з урахуванням його злочинів і полювання на нього. Копітка робота слідчих, які, під жахливим тиском «зверху», намагаються підібратися до вбивці — і все це в компанії з «гнилими» ментами, байдужими громадянами і загальною атмосферою потихеньку загибающегося «совка». Ідеальний часовий період для того, щоб зняти білоруський аналог фінчерівського «7» і заодно позлити всіх тих, хто сумує за ковбасі розвалу СРСР!



Бекстейдж зі зйомок «1986», публікується вперше.
Здається, фільм буде виключно добрий (немає). Фото: Аліса Ахрамович

«1986». Режисер і автор роману: Володимир Козлов

У ролях: Ерік Абрамович, Оксана Чивелева, Дмитро Давидович та інші

Продюсери: Наталія Бружник і Леонід Калитеня

Про книгу

Гостросюжетний роман «1986» побудований як хроніка кримінального розслідування: зґвалтована і убита дівчина з робочої околиці. Текст виконаний в техніці колажу: з діалогів слідчих, розмов родичів дівчини, бесід її знайомих вибудовується картина життя провінційного містечка — буденна у своїй гидоти і мерзенна в буденності.

Насильство і протистояння насильству — два основних способи спілкування людей з миром. Однак у центрі оповідання — не проблема жорстокості, а проблема смирення з жорстокістю. Покірності насильства. Автор долає догми, зламує умовності. При цьому дійсність не пояснюється і навіть не описується — вона фіксує і зображує сама себе: в мінливих ракурсах і повторюваних колізії, в окремих штрихах і приватних деталях. Письменник лише повертає об’єктив, змінює лінзи і наводить різкість на обраний об’єкт.

Про автора

Володимир поверне нас
у шкільні роки чудесні

Володимир Козлов — автор понад десяти книг прози і нон-фікшн, в тому числі «Гопники» (2002), «Додому» (2010), «1986» (2012), «Свобода» (2012) та «Війна» (2013). Володар премії «Зроблено в Росії» проекту Сноб в категорії «Література» (2013). Шорт-лістер і лонг-лістер ряду літературних премій. Співавтор сценарію фільму «Ігри метеликів» (2004, режисер Андрій Прошкін). Автор сценарію і режисер повнометражних фільмів «Десятка» (2013), «Сліди на снігу» (2014, документальний), «Шкіра» (2015), «Аномія» (2016), «Як ми захочемо» (2018). Учасник і призер російських і міжнародних кінофестивалів.

Фільмографія:

  • 2004 «Ігри метеликів» — сценарист
  • 2013 «Десятка» — сценарист, режисер
  • 2014 «Сліди на снігу» (документальний) — сценарист, режисер, оператор
  • 2015 «Шкіра» – сценарист, режисер
  • 2016 «Аномія» – сценарист, режисер
  • 2018 «Як ми захочемо» – сценарист, режисер

Нагороди:

  • 2013 – бронзовий приз фестивалю «Дух вогню» (за фільм «Десятка»)
  • 2016 – спеціальний приз Варшавського міжнародного кінофестивалю за фільм «Аномія»)

В даний момент готується трейлер фільму і допрацьовується сценарій.
У разі успішного фінансування основні зйомки почнуться влітку наступного року.

Слідкувати за новинами проекту можна тут: www.facebook.com/1986movie